Podróż w świat zapachów

Wpis

poniedziałek, 25 lipca 2011

Paczula - zielna roślinna wieloletnia

Malezji, Indonezji, Indiach, Chinach, na Madagaskarze i w Brazylii. Kwitnie na biało. Stosowany w perfumiarstwie olejek etryczny otrzymuje się z suszonych liści rośliny. Olejek ten został wyizolowany po raz pierwszy w 1869 roku a jego pierwsza synteza chemiczna miała miejsce dopiero w roku 1962. Sam olejek ma postać gęstego brązowego płynu o surowym, ziemistym i dymnym zapachu. Jest dodawany do wielu zapachów, ponieważ poprawia ich trwałość. Naprawdę nietrudno doszukać się paczuli w bazie wielu perfum, nie tylko tych ciężkich i orientalnych. Jest też oczywiście mnóstwo zapachów (bardziej lub mniej udanych), w których paczula jest głównym składnikiem (CdG Patchouli, Demeter Patchouli, l'Artisan Patchouli Patch, Etro Patchouly, Mazzolari Patchouli, Tom Ford White Patchouli, S. Lutens Borneo 1834, Parfumerie Generale Intrigant Patchouli, Il Profumo Patchouli Noir, M.Micallef Patchouli, Montale Patchouli Leaves). Te perfumy z paczulą w roli głównej przybierają różne postacie - paczuli słodkiej czekoladowej albo tzw. paczuli piwnicznej. I jedna i druga opcja ma swoich wielbicieli :) Ja składniam się ku tej pierwszej. Co ciekawe paczula jest wykorzystywana nie tylko w perfumirstwie ale też jako środek odstraszający owady, środek bakteriobójczy a na Dalekim Wschodzie do zwalczania szkodników niszczących tkaniny.

Ponieważ ostatnio wyjątkowo dobrze mi się nosi perfumy z paczulą w roli głównej to postanowiłam przyjrzeć się bliżej temu składnikowi. Paczula to zielna roślinna wieloletnia (trzeba przyznać, że wygląda niepozornie) uprawiana w 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
a.wiadomosci
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lipca 2011 23:58

Polecane wpisy